Οι γιορτές τελείωσαν και όπως έχετε καταλάβει αρνούμαι να το αποδεχτώ, αφού μόλις σήμερα αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ξεστολίσω το blog. Εντούτοις, συνεχίζω να έχω γιορτινή διάθεση... η μουσική που ακούτε είναι το χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο του Arcangelo Corelli.
Με αυτήν την ανάρτηση θέλω να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα έργα ζωγραφικής τα οποία έχω θαυμάσει και ασκούν σε εμένα ακαταμάχητη επίδραση. Όταν τα κοιτάζω μπορεί να ξεχαστώ με το βλέμμα προσηλωμένο πάνω τους και να «χάνομαι». Αυτή τη στιγμή στη ζωή μου τέτοια επίδραση ασκεί ο αγαπημένος μου.
Ας ξεκινήσουμε...
Ο πρώτος πίνακας έχει τίτλο Η Έκσταση του Αγίου Φραγκίσκου (1594/95) του Καραβάτζο (Μικελάντζελο Μερίζι).
Στη συνέχεια Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και Η Πέμπτη Σφραγίδα της Αποκαλύψεως (1608-14).
Ο επόμενος πίνακας έχει τίτλο Ιουδήθ και Ολοφέρνης (1504) του Τζορτζόνε. Είναι από τους πίνακες που θεωρώ ιδιαίτερα όμορφους μόνο και μόνο για το ύφος που κατάφερε να δώσει στο πρόσωπο της Ιουδήθ. Την παρουσιάζει ως αισθησιακή, κομψή, με απόλυτη κυριαρχία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Προσέξτε τα μάτια της και το χέρι της, αυτό το λεπτεπίλεπτο χέρι φαίνεται να κρατάει με τόση χάρη ένα βαρύ σπαθί, χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια!
Στη συνέχεια Ρέμπραντ και η Θυσία του Αβραάμ (1635).
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο Λεονάρντο και η Παναγία των βράχων(1483-1486).
Έχω προσθέσει για να δείτε λεπτομέρεια από το πρόσωπο της Παναγίας. Η εικόνα είναι αρκετή για να μεταδώσει ατμόσφαιρα γαλήνης, σιωπηλής θλίψης και αποδοχής του πεπρωμένου.
Και άλλη μία λεπτομέρεια από το πρόσωπο του άγγελου.
Εδώ η Mετανοούσα Μαγδαληνή (1531) του Τισιανού.
Παρακάτω είναι ένας πίνακας του Ριμπέρα με τίτλο O άγιος Σεβαστιανός, η αγία Ειρήνη και η αγία Λουκίλα (1628).
Τέλος βλέπετε όχι έναν πίνακα άλλα ένα άγαλμα, είναι η Πιετά (1498-99) του Μιχαήλ Άγγελου.
Τώρα η σειρά σας. Διαλέξτε ποιά έργα σας αρέσουν και πείτε μας τί συναισθήματα σας δημιουργούν. Περιμένω τα σχόλιά σας με ανυπομονησία.