Tuesday, January 27, 2009

«ΘΑΥΜΑ ΙΔΕΣΘΑΙ» (Όμηρος, 8ος αιώνας π.Χ, ίσως και παλαιότερα)



Οι γιορτές τελείωσαν και όπως έχετε καταλάβει αρνούμαι να το αποδεχτώ, αφού μόλις σήμερα αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ξεστολίσω το blog. Εντούτοις, συνεχίζω να έχω γιορτινή διάθεση... η μουσική που ακούτε είναι το χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο του Arcangelo Corelli.

Με αυτήν την ανάρτηση θέλω να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα έργα ζωγραφικής τα οποία έχω θαυμάσει και ασκούν σε εμένα ακαταμάχητη επίδραση. Όταν τα κοιτάζω μπορεί να ξεχαστώ με το βλέμμα προσηλωμένο πάνω τους και να «χάνομαι». Αυτή τη στιγμή στη ζωή μου τέτοια επίδραση ασκεί ο αγαπημένος μου.

Ας ξεκινήσουμε...

Ο πρώτος πίνακας έχει τίτλο Η Έκσταση του Αγίου Φραγκίσκου (1594/95) του Καραβάτζο (Μικελάντζελο Μερίζι).



Στη συνέχεια Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και Η Πέμπτη Σφραγίδα της Αποκαλύψεως (1608-14).

Ο επόμενος πίνακας έχει τίτλο Ιουδήθ και Ολοφέρνης (1504) του Τζορτζόνε. Είναι από τους πίνακες που θεωρώ ιδιαίτερα όμορφους μόνο και μόνο για το ύφος που κατάφερε να δώσει στο πρόσωπο της Ιουδήθ. Την παρουσιάζει ως αισθησιακή, κομψή, με απόλυτη κυριαρχία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Προσέξτε τα μάτια της και το χέρι της, αυτό το λεπτεπίλεπτο χέρι φαίνεται να κρατάει με τόση χάρη ένα βαρύ σπαθί, χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια!

Στη συνέχεια Ρέμπραντ και η Θυσία του Αβραάμ (1635).

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο Λεονάρντο και η Παναγία των βράχων(1483-1486).

Έχω προσθέσει για να δείτε λεπτομέρεια από το πρόσωπο της Παναγίας. Η εικόνα είναι αρκετή για να μεταδώσει ατμόσφαιρα γαλήνης, σιωπηλής θλίψης και αποδοχής του πεπρωμένου.


Και άλλη μία λεπτομέρεια από το πρόσωπο του άγγελου.

Εδώ η Mετανοούσα Μαγδαληνή (1531) του Τισιανού.

Παρακάτω είναι ένας πίνακας του Ριμπέρα με τίτλο O άγιος Σεβαστιανός, η αγία Ειρήνη και η αγία Λουκίλα (1628).


Τέλος βλέπετε όχι έναν πίνακα άλλα ένα άγαλμα, είναι η Πιετά (1498-99) του Μιχαήλ Άγγελου.

Τώρα η σειρά σας. Διαλέξτε ποιά έργα σας αρέσουν και πείτε μας τί συναισθήματα σας δημιουργούν. Περιμένω τα σχόλιά σας με ανυπομονησία.

11 comments:

tovenito said...

δεν έχω δει και πολλούς πίνακες για να διαλέξω. και αυτούς που έχω δει είναι από βιβλία οπότε δεν ξέρω αν πιάνει.

εσύ να μας πεις αν ο αγαπημένος ήταν πίνακας ποιος θα ήταν;
;-P

b|a|s|n\i/a said...

μα έπρεπε να έβαζες και ένα έργο ζωγραφικής του αγαπημένου σου.
δεν έχω δει και πολλά έργα ζωγραφικής μα μάλλον είμαι της μοντέρνας τέχνης.

Leviathan said...

ola ta erga einai ena kai ena!!!tou rebrad omos pio agapimeno!filia!! :)

fritz said...

@tovene592 Καλή ερώτηση! Δεν το έχω σκεφτεί αλλά είμαι σίγουρος ότι ο τίτλος αυτού του πίνακα θα ήταν ο "θρίαμβος του έρωτα". :D

@b|a|s|n\i/a Καλή ιδέα! Να κάνω ένα post με πίνακες μοντέρνας ζωγραφικής και να συμπεριλάβω φυσικά και πίνακές του. Οι καλοί φίλοι δίνουν καλές ιδέες. Φιλιά.

@Leviathan Και εγώ έχω μια αδυναμία προς το συγκεκριμένο έργο. Αυτό το post θα ταίριαζε μουσικά επενδεδυμένο με το Amaranth, Evenpath, Fantasmic, Higher than hope, Sacrament of wilderness, The kinslayer. Καλή ιδέα;

natasha hassiotis said...

δε θα πω έργα, θα πω καλλιτέχνες: Μιχαήλ Άγγελος, έπαθα σοκ από τα χρώματα και την ποπ εκδοχή της Β' παρουσίας στο ταβάνι της αποθήκης που λέγεται Βατικανό. Ο Λεονάρντο όπου διατηρεί ένα πιο κοσμικό στοιχείο. Καθόλου Ραφαήλ. Ναι, πιέρο ντελα Φραντσέσκα. Ναι, η έκσταση της Αγίας Τερέζας της Άβιλα, το γλυπτό του Μπερνίνι. Ναι, τοπία Τέρνερ, ναι, σκέψη και ενατένιση του Κάσπαρ Φρήντριχ, ναι οι ερημιές του ντε Κίρικο, ναι τα τοπία του Πωλ Ντελβώ, ναι στον Κίρνχερ, ναι στον Σήλε, ναι στον Φραγκονάρ για τη σκηνή με το γοβάκι -νομίζεις ότι ακούς τα γέλια- ναι στον Καραβάτζιο είναι σαν να κάθονται μόνιμα τα πρόσωπα σε δωμάτιο όπου καίει κάποιο τζάκι και αναψοκοκκινίζουν τα μάγουλα καθώς φωτίζονται...μακρυγορώ και άφησα πολλούς απ' έξω.

{.πavλος.} said...

loipoooon... na hr8e kai o agaphmenos...argise ligo alla hr8e...:)...ti na pw gia ta erga ayta...ta exw dei arketes fores...merika kai apo poly konta...eixa sto parel8on ayth thn timh...oloi tous einai 8aymasioi zwgrafoi...ksexwrizw ton el greco dioti einai toso mprosta apo thn epoxh tou kai to sygkekrimeno ergo einai apo ta agaphmena mou...alla na pw thn alh8eia eimai an8rwpos pou tou aresoun pio sygxrona erga...gia ayto to logo 8a kanw kai egw syntoma ena post me erga pou agapw poly [se 1-2 evdomades...na vrw ta swsta erga apo tous agaphmenous mou kalitexnes]...den sygkrinw erga...allwste pws 8a htan dynaton...alles epoxes alla erga...maresei to shmera kai to kontino parel8on...eidika o 20os aiwnas...to xrwma...h entash...to neo...what can i say...i live in the 20th and 21st century...maresei na koitaw pisw opws maresei na koitaw kai mprosta...dioti emeis ftiaxnoume to mellon - kai sthn texnh...ayta ta liga apo emena...syntoma oi dikes mou epiloges...poly dyskolo na epileksw alla 8a to kanw...filia polla.

@tovenito...egw pinakas?...mallon glypto...exw pio polles diastaseis...lol.

@basnia...ta dika mou einai gia ligous eklektous...:ppp

@leviathan...prepei na deis kai tis dikes mou epiloges [syntoma]...lol...na dw ti 8a peis...xexe.

@highvoltagepress...i like Turner!...and Schiele, and Kirchner, Beckman... :)

natasha hassiotis said...

Beckman, nai...

Leviathan said...

Oi nightwish pane me ola xexe...kalimera!

fritz said...

@highvoltagepress Δεν μακρηγορείς καθόλου. Μου αρέσει πολύ ο αληθινός, γεμάτος νόημα, τρόπος που μιλάς για την τέχνη. Να μακρηγορείς, λοιπόν. Μας αρέσεις πολύ. Καλώς ήρθες στην παρέα με τις μάσκες.

@.πavλοs. Θέλεις να μου δημιουργήσεις σύνδρομο στέρησης; Αφού το ξέρεις δεν μπορώ χωρίς εσένα.

@Leviathan Συμφωνώ! Να προσθέσω επίσης το Sleeping Sun, πολύ ωραία σύνθεση και η ερμηνεύτρια μαγευτική. Λέω μάλιστα να βρω τις παρτιτούρες και να το μελετήσω... Πραγματικά πολύ όμορφη σύνθεση.

HaLiaS said...

άργησα μεν.
από την άλλη ντράπηκα να βάλω νωρίτερα σχόλιο (μην το δει και πολυς κόσμος) η δική μου σχέση με την τέχνη είναι όση και των πολιτικών μας με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. ουσιαστικά καμία δηλαδή:)))

σ ευχαριστούμε για την ανάρτηση, και σε σενα και σε όσους ασχολείστε με τέτοιου είδους αναρτήσεις, για μένα είναι πάντα ένα είδος ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας.

δεν ξέρω αν μπορώ κι έχω το δικαίωμα να επιλέξω καποιο από τα έργα που μας παρουσιάζεις.
το καθένα από αυτά έχει το δικό του χρώμα, κρύβει το δικό του συναίσθημα, και σε όλα είναι έντονα.
στάθηκα στις λεπτομέρειες και στο πόσο ζωντανά είναι τα πρόσωπα στην παναγία των βράχων.
συγκλονίστηκα όμως από τα υγρά μάτια της μετανοούσας Μαγδαληνής.
και βέβαια δεν αδιαφόρησα στο δέος της Πιετάς.

καλό βράδυ σε όλους.
σ ευχαριστούμε και πάλι fritz.

fritz said...

@HaLiaS Τα σχόλιά σου τα περιμένουμε ανυπόμονα, γιατί είναι πάντα ενδιαφέροντα και εκφρασμένα με ωραίο συναίσθημα.
Εάν η ζωγραφική και η τέχνη έχει τη δύναμη να συγκλονίζει την ύπαρξή σου, τότε αυτό σημαίνει ότι το έργο τέχνης έχει αξία και ότι εσύ είσαι από τους ανθρώπους που βλέπουν στα όμορφα πράγματα την ομορφιά και, σύμφωνα με τον Wilde, γι'αυτό εκλεκτός.

The daily holiday picture

The Daily Holiday - every day a different holiday-picture.